Het mooiste meisje was een jongen- Darren Beau, Diana Stribos

bookCoverFor

Overzicht

Darren Beau (2002) schreef, samen met haar moeder Diana, een ontroerend boek over haar transitie van jongen naar meisje. 'Een boek dat al je vooroordelen sloopt en inspireert om in je dromen te geloven.'

De autistische Darren wordt geboren in het lichaam van een jongen, maar al vanaf zijn vroegste jeugd wil hij niets liever dan een meisje zijn. Aanvankelijk ‘verstopt’ hij zich in een fantasiewereld, maar steeds meer wordt duidelijk dat hij ook in het echte leven gezien en geaccepteerd wil worden zoals hij zich voelt en zoals hij echt is.

Ondanks tegenwerking vanuit de omgeving start Darren met de steun van zijn moeder een transitieproces. Stap voor stap boeken ze samen vooruitgang. Het is een enorme overwinning wanneer hij op school meisjeskleding mag dragen. Ook mag hij als jongen naar de meisjestoiletten.

Direct na de start van de puberteitsremmers ontwikkelt Darren zich in een razend tempo. De eerder zo teruggetrokken en verlegen Darren blijkt tot dingen in staat te zijn die niemand voor mogelijk hield. Op de middelbare school wordt Darren enorm populair. Jongens vechten om Darrens aandacht. Maar hoe reageren dezelfde jongens die verliefd op haar zijn als ze ontdekken dat het mooiste meisje van de klas in werkelijkheid een jongen is?

De lezer volgt het transgenderproces van Darren vanaf het eerste tot aan het achttiende jaar. Intiem en kwetsbaar, maar ook hilarisch en herkenbaar, waardoor je dicht bij Darren komt en met haar meeleeft. Voor mensen die weinig van de transgendermaterie afweten is dit boek een eyeopener.
Voor degenen die zich herkennen in de problematiek is het een hart onder de riem. De acceptatie van transgenders is enorm gegroeid, mede door het tv-programma Hij is een zij en de populariteit van Loiza Lamers en Nikkie de Jager. Ook de entree van transgender Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken kreeg veel aandacht. Acceptatie is er als iemand uiteindelijk ‘netjes’ in een hokje als man of als vrouw belandt. Het blijkt lastiger als iemand nog in transitie is, of niet wil of kan kiezen tussen deze hokjes.

Verteller(s):
Soort:
Luisterboek
Deel:

29

Tijd luisterboek:
6 uur 23min
Categorieën:
Talen:
Nederlands
Gepubliceerd:
31/1/2022
Uitgever luisterboek:
Lind & Co
ISBN luisterboek:
9789180191975

© Lind & Co (Luisterboek)