Max Havelaar

Max Havelaar

Beschrijving van het boek

Max Havelaar is een van de beroemdste boeken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis, en het bekendste werk en debuut van Multatuli, die een comfortabel baantje als ambtenaar in Nederlands-Indië opgaf om in deze roman het wanbeleid van de Nederlanders aan de kaak te stellen. Ook de structuur van de roman is revolutionair. Het boek bevat meerdere raamvertellingen, verhalen in verhalen, en verspringt tussen drie verschillende vertellers.

Max Havelaar werd in meer dan veertig talen vertaald, en in 1976 verscheen de gelijknamige film, met rollen voor onder andere Peter Faber en Rutger Hauer.

Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887). Met name door zijn debuutroman Max Havelaar, een aanklacht tegen de wantoestanden in het toenmalige Nederlands-Indië, groeide hij uit tot een van de belangrijkste auteurs uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Multatuli schreef romans, vaak met een politieke lading, maar ook essays en zelfs jeugdliteratuur: zijn kinderboek Woutertje Pieterse is een klassieker.

Wat anderen vinden

Recensies over Max Havelaar

Er zijn nog niet genoeg beoordelingen